Heb jij een heerlijk recept gemaakt met de Wichter en wil je dit met ons delen?
Zachte Wichter toffeetaart
Een feestje op je bord! Ontdek deze zachte, warme Wichter toffeetaart met toffeesaus. Top het af met lobbige, niet te zoete, slagroom, wat munt en een Wichter. Een top combinatie! Het recept is bedacht door Sj.W. Flameling.
Zachte Wichter toffeetaart
- Gebak
- 6 - 8 personen
- 2,5 uur bereidingstijd
Ingredienten toffeesaus
- 3 el bruine suiker
- 50 gr fijne witte suiker (basterd of poeder)
- 50 gr boter
- 2,5 dl golden syrup
- 1 dl slagroom
Ingredienten taart
- 100 gr boter (op kamertemperatuur)
- 175 gr bruine suiker
- 4 eieren (losgeklopt)
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 225 gr Wichters (stevige, ontpit, in reepjes)
- 3 dl kokend water
- 1 tl dubbelkoolzure soda
- 3 el koffiesurrogaat (cichorei)
- 100 gr grofgehakte walnoten
Decoratie
- Munt
- Slagroom
- Een hele Wichter, niet te rijp
Bereidingswijze van de toffeesaus
- Verwarm in een pan boven een matig vuur de beide suikersoorten en de boter en roer tot de suikers zijn opgelost.
- Voeg de stroop toe en verwarm de saus onder, af en toe roeren, tot het kookpunt.
- Draai het vuur laag en laat de saus onder, af en toe roeren, circa 15 - 20 minuten achtjes trekken.
Voeg de room toe en breng de saus opnieuw aan de kook. - Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.
Bereidingswijze van de taart
- Verwarm de oven voor tot 180 graden.
- Bekleed de bodem van een springvorm (22 cm doorsnede) met bakpapier.
- Vet het papier en de randen in.
- Roer in een kan de boter met de suiker tot room.
- Klop er de eieren doorheen en vervolgens het zelfrijzende bakmeel.
- Los apart het koffiesurrogaat in het kokende water en soda op.
- Zodra dit afgekoeld is, voeg je de Wichters erbij (kleine, fijne reepjes).
- Voeg dit geheel in het beslag, samen met de walnoten en meng door elkaar.
- Voeg het geheel in de taartvorm en bak de taart in 1,5 uur middenin de oven gaar.
- Maak de rand los van de springvorm.
- Laat de taart gedeeltelijk afkoelen op een rooster en serveer de taart warm.
Snijd hem in punten en schenk de toffeesaus rondom.
Top het af met lobbig, niet al te zoete, slagroom met een takje mint en een waaiertje van Wichter.
Bron: Stichting Wrâldfrucht