De Wichterij

Door het verhaal van de Wichter is het verhaal van de Wichterij begonnen. Een Wichter is niet een ‘gewone’ fruitboom die groeit, bloeit en vruchten geeft. Het is een fruitboom met cultuur, historie, tradities. Het is een ‘wortelechte’ boom die door velen vergeten is en wij weer op de kaart gaan zetten.

Het is een boom die ons activeert op het gebied van biodiversiteit, bodemgezondheid, andere inheemse bomen en planten, de bloemen en de bijen en zelfs kippen. De Wichter blijft ons inspireren om verder te kijken en is onze verbindende factor in alles wat we doen.

Hoe het is begonnen

In 2017 gingen wij in Boelenslaan wonen. We wilden graag aan de slag met de tuin, een moestuin en wilden ook graag fruitbomen hebben. Het liefst iets wat goed bij de streek paste. De Wichter, een boom met een verhaal, dat zou toch prachtig zijn om in de tuin te hebben? Onze zoektocht begon, want een Wichter vind je niet zomaar. 
 
Al gauw kwamen we erachter dat er een expert wel heel dichtbij woonde, in Boelenslaan, die alles wist over de Wichter! En het mooie, zijn weiland grensde aan die van ons, het was onze achterbuurman! Jan de Boer, een mooi en authentiek mens. Vol ideeën en vol enthousiasme heeft hij ons geïnspireerd om meer te doen voor de natuur en meer voor de Wichterboom.


 
Jan is helaas in 2018 plotseling overleden. Op een bankje in Eastermar staat een speciaal bankje voor Jan, waarbij op de gedenkplaat een zeer treffende tekst staat over Jan:
 
'In útsprutsen Wâldpyk mei in grutte leafde foar it lânskip fan de Noardlike Fryske Wâlden. Syn grutte kennis fan de streek en alles wat groeit en bloeit leit oan de basis fan it hjoeddeiske lânskipsbehear troch boeren en bûtenlju'.
 
In het Nederlands: ‘Een uitgesproken Wâldpyk met een grote liefde voor het landschap van de Noordelijke Friese Wouden. Zijn enorme kennis van de streek en alles wat groeit en bloeit ligt aan de basis van het hedendaagse landschapsbeheer door boeren en buitenlui.’
 
Het enthousiasme van Jan over de Wichter brengen wij graag over. Daarom zijn wij dit kennisplatform ‘Wichtich’ gestart. Om op deze manier zoveel mogelijk kennis en verhalen over deze prachtig Wâldfrucht te delen. Het platform is juist ook een uitnodiging voor anderen om hun kennis en verhalen met ons te delen. We weten nog lang niet alles. Het mooie is, we horen steeds weer nieuwe verhalen en stukjes kennis. 
 
Daarnaast ontwikkelen wij in Harkema een Wichtergaard, met de naam ‘De Wichterij’. De ambitie is om de productie van de Wichter op te zetten en te verwerken in streekproducten. Binnen het project wordt er biologisch geteeld om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Denk hierbij aan het niet gebruiken van chemicaliën, een ‘brommelboskje’, boomwallen, wilde bloemen, het hergebruiken van (regen)water en het gebruiken van duurzame energiebronnen. 

Onze reis is nog maar net begonnen

De droom? Voor iedere waldpyk weer een Wichterboom!

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom De Wichterij?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief